Snarkskena / Antiapnéskena hos Dina Tandläkare
17474
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-17474,bridge-core-1.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

Snarkskena / Antiapnéskena

Antiapnéskena / Snarkskena

En god nattsömn är viktig för en hög livskvalité! 

Snarkning kan bero på flera olika saker. Om snarkningen orsakar andningsuppehåll (apné) stör detta din nattsömn kraftigt och du kan då vakna trött och inte känna dig helt utvilad. 

Snarkskenor bekostas av Landstinget om man bedöms ha en viss nivå av sömnapné, i övriga fall går kostnaden 100% på patienten. Innan behandling rekommenderar vi utredning för att bedöma svårighetsgraden på din eventuella apné. 

Det finns olika typer av snarkskenor och våra tandläkare på kliniken avgör vilken som passar för just dig.

 

Vad säger vetenskapen om snarkskenor?
Flertalet studier visar på ett gott resultat av snarkskenor vid snarkning/apnéer. Snarkskenan har visat sig likvärdig med eller överlägsen en kirurgisk behandling. Skenan kan även sänka blodtrycket likvärdigt en CPAP. 

Det finns flera typer av skenor som delas in i individuellt anpassade skenor samt prefabricerade skenor som kan köpas på apotek alt. på nätet. Generellt rekommenderas de individuellt anpassade skenorna då de prefabricerade ofta är klumpigare och har sämre effekt. 

 

Källa:
Anders Johansson, Ann-Katrin Johansson, Morten Berge, Ove Fondenes
Snarkskena vid obstruktiv sömnapné och snarkning. 20190910.
https://docplayer.se/1658032-Snarkskena-vid-obstruktiv-somnapne-och-snarkning.html