Instruktion för användning av plan bettskena hos Dina Tandläkare
17119
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-17119,bridge-core-1.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

Instruktion för användning av plan bettskena

Syftet med skenan

 

Bettskenan används som ett viktigt led i behandling av käkleds- och muskelbesvär. Den syftar främs till att ge stabilitet åt bettet, avlastning av käkledens vävnader och avslappning av käkmuskulaturen. Den hindrar också förslitning av tänderna vid tandgnissling.

 

Användning

Skenan ska i första hand användas nattetid, men det kan ibland bli nödvändigt att använda den under dagen också.

 

Tillfälliga obehag

Skenan kan ge vissa obehag i början. Den kan kännas klumpig de första dygnen, ge lätta kväljningsreflexer eller ökad salivavsöndring. Ömhet i tänderna kan förekomma. Dessa obehag brukar snabbt gå över, men du bör tala om dem vid de efterföljande kontrollerna. När skenan tas bort ur munnen på morgonen händer det att bettet inte verkar “stämma”, det är inget onaturligt utan en följd av den avslappning i tuggmusklerna som sker när man bär skenan.

Skötsel

Behandling med bettskena förutsätter en noggrann munhygien. Innan bettskenan sätts in i munnen bör tänderna borstas noggrant. Det bildas alltid bakteriebeläggningar på skenan när man använder den. Den ska rengöras dagligen, enklast gör man det med en tandborste och tandkräm. När skenan inte används kan du förvara den i en ask.
Får du tandstensbeläggningar på din skena kan du lägga skenan i ett glas med vatten och ättika för att det ska lösas upp. 1 del ättika och 2 delar vatten, låt skenan ligga i blandningen över dagen. Borsta sedan skenan noggrant med tandborste och tandkräm.

 

Om skenan börjar kännas annorlunda än när du först fick dem, ta då kontakt med din tandläkare.

 

TA ALLTID MED SKENAN VID TANDLÄKARBESÖK!