Frågor och svar angående tandblekning hos Dina Tandläkare
17076
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-17076,bridge-core-1.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

Frågor och svar angående tandblekning

Varför bleka tänderna hos din tandläkare?

 

Din tandläkare kan rekommendera dig en behandling som är individuell och anpassad för just dig och kan ta hänsyn till lagningar/kronor samt pågående sjukdomsprocesser i din mun. Din tandläkare kan även erbjuda dig det mest effektiva sättet att bleka tänderna på, detta är förbjudet att användas av andra än tandläkare pga dess höga koncentration av blekning.
Läs mer hos Tandläkarförbundet »

 

Kan vem som helst bleka sina tänder?

 

I princip ja!
Men, vi har en åldersgräns på minst 18 år.
Sedan får man tänka på att fyllningar och kronor inte bleks.
Vi rekommenderar inte att bleka tänder om man har en pågående karies- eller tandlossningssjukdom. Dessa ska alltid behandlas innan blekning.

 

Vi rekommenderar inte heller att gravida eller ammande kvinnor bleker sina tänder.

Tandblekning

Vad ger bäst blekning hemma eller på klinik?

 

Vi rekommenderar hemmablekning med individuellt anpassade skenor gjorda av din tandläkare. Innan och efter behandling ska färg tas av tandläkare.
Ingen forskning stödjer behandlingen med att genom att lysa med olika lampor på tänderna att det skulle skapa en snabbare/bättre/säkrare blekning. Därför använder vi oss enbart av klinikframställda skenor som är individuellt anpassade och ger råd för att du som patient ska uppnå bästa resultat. Detta enligt vad forskningen säger fungerar bäst.
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29289725)
J Dent. 2018 Mar;70:1-13. doi: 10.1016/j.jdent.2017.11.007. Epub 2017 Dec 29. In-office dental bleaching with light vs. without light: A systematic review and meta-analysis.
Maran BM1, Burey A1, de Paris Matos T1, Loguercio AD1, Reis A2.

 

Hur fungerar tandblekning?

 

Tänderna kan blekas tack vare tandens permeabilitet vilket gör att blekmedlet kan tränga in i tanden för att ljusa upp tandens yttre och synliga del. Väteperoxiden i blekgelen ”bryter ner” molekylerna i pigmenten som orsakar fläckar, vilka avlägsnas genom diffusion. Samma princip gäller för karbamidperoxid, eftersom den reagerar genom att generera väteperoxid som en mellanprodukt.

 

Varför bleka med karbamidperoxid?

 

Vi använder karbamidperoxid då man kan ha en högre procent aktiva ämnen i den gelen med färre biverkningar. Detta för att blekningen ska gå så snabbt och smidigt som möjligt.

 

Varför får inte barn eller gravida/ammande kvinnor bleka tänderna?

 

Barn har stora pulparum i tänderna vilket gör att tänderna blir mycket mer känsliga för ilningar och kan få problem efter tandblekning.
Då studier saknas angående hur blekning kan påverka foster/ammande barn rekommenderas detta inte.